06-45.598553 contact@hpvl.nl

Excel macro's en applicaties

Excel automatiseren

Ik automatiseer Excel door macro’s te bouwen. Hiermee kan je eenvoudige, terugkerende handelingen in Excel efficiënter uitvoeren. Daarnaast ontwerp ik applicaties om voor de gebruiker nieuwe functionaliteit aan werkmappen toe te voegen.

Macro versus applicatie

Macro’s en applicaties zijn gemaakt met de programmeertaal van Excel, VBA. Een applicatie is complexer dan een eenvoudige macro, maar wordt met dezelfde programmeertaal gemaakt.

Je kunt een macro opnemen met een recorder, de macrorecorder. Deze kan je vervolgens daarna weer ‘afspelen’, net als een film of muziek. Bij het maken van een applicatie ben je meer aan het programmeren. Je typt veel van de programmacode zelf, maar kan ook de macrorecorder gebruiken. Een Excel applicatie is een complexe macro of verzameling van macro’s aangevuld met eigen programmacode.

Wat kun je dan zoal maken of automatiseren met VBA?

Door het opzetten van betere sheets, maar ook door gebruik te maken van de programmeertaal van Excel, VBA, automatiseer je een heleboel taken, zoals: 

 • automatiseren van (periodieke) rapporten
 • automatisch genereren van overzichten en lijsten
 • dataverwerking (gegevens uit bijvoorbeeld uw boekhoudpakket)
 • automatisch genereren van PDF’s, Word-documenten, PowerPoint-presentaties, etc.
 • automatisch converteren van data naar andere formaten
 • genereren van draaitabellen en grafieken
 • maken van prijscalculaties
 • genereren van planningen
 • facturering
 • allerhande (management)rapportages
 • gebruiksvriendelijke invulformulieren
 • en nog veel meer…..

Wat zijn de voordelen?

De voordelen zijn efficiency, tijdwinst, minder fouten, uniformiteit en gebruiksgemak. Veel gebruikers maken geen gebruik van deze mogelijkheden omdat het een grondige kennis van Excel vergt. Maar met mijn uitgebreide ervaring en inzicht kan ik snel professionele toepassingen ontwikkelen die uitblinken door eenvoud, gebruiksgemak en onderhoudbaarheid.

Wil je meer weten? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvende inventarisatie van je huidige Excel modellen. Ik geef advies en maak eventueel een offerte voor professionele aanpassing.

Liever zelf Excel automatiseren?

Excel rapporten automatiseren doe ik met VBA. Dit is de programmeertaal van Excel. Wil je zelf leren hoe dat moet? Volg dan mijn complete VBA programmeer cursus en ontdek hoe je zelf efficiënt rapporten kunt maken!

Wat is VBA?

VBA (Visual Basic for Applications) is de programmeertaal van Excel. Met deze programmeertaal zorgt u er voor dat allerlei ingewikkelde en tijdrovende werkzaamheden in Excel volledig automatisch worden uitgevoerd.

VBA is niet alleen de programmertaal van Excel maar van alle Microsoft Office programma’s en daarnaast ook nog van vele andere softwarepakketten.

Er is veel meer mogelijk dan u wellicht denkt. Met de programmeertaal VBA voegt u extra functionaliteit (maatwerk) toe aan de verschillende Officeprogramma’s zodat Office wordt aangepast aan úw werkwijze.

Share This