06-45.598553 contact@hpvl.nl

Excel programmeren met VBA

Wat is VBA?

VBA (Visual Basic for Applications) is de programmeertaal (ook wel genoemd de macro-taal) van Excel. Met deze programmeertaal kun je er voor zorgen dat allerlei ingewikkelde en tijdrovende werkzaamheden in Excel volledig automatisch uitgevoerd worden.

VBA is niet alleen de programmertaal van Excel maar van alle Microsoft Office programma’s en daarnaast ook nog van vele andere softwarepakketten.

Er is veel meer mogelijk dan je wellicht denkt. Met de programmeertaal VBA kun je extra functionaliteit (maatwerk) aan de verschillende Officeprogramma’s toevoegen zodat Office wordt aangepast aan jouw werkwijze.

Door gestructureerd te werken en efficiënt gebruik te maken van de mogelijkheden van Excel en Visual Basic for Applications (VBA) zijn met relatief geringe investeringen gigantische rendementen te behalen. Door slim gebruik gebruik te maken van de mogelijkheden binnen Excel en VBA kan veel tijd worden bespaard, kunnen fouten voorkomen worden en kunnen mensen met beperkte kennis van Excel de ingewikkeldste spreadsheets hanteren. Ook kunnen allerlei dialoogvensters aan de gebruiker van de sheet gepresenteerd worden, waardoor foutinvoer wordt beperkt of voorkomen en de sheet veel gebruiksvriendelijker wordt.

Wat leer je?

Doel van de training is de deelnemers zelfstandig programma’s te leren schrijven in Excel VBA. Deelnemers dienen minimaal te beschikken over kennis van Excel op basisniveau.

Tijdens de cursus worden o.a. de volgende onderdelen behandeld:

Macro's

 • opnemen
 • uitvoeren
 • aanpassen
 • knoppen

De visual basic editor (VBE)

 • werkbalken
 • vensters

Zelf code schrijven

 • variabelen en constanten
 • de VBA syntax
 • bereiken en selecties
 • interactie met gebruiker
 • code structuren en lussen gebruiken
 • (reageren op) gebeurtenissen
 • werken met objecten
 • eigen functies maken
 • dialoogvensters ontwerpen
 • foutafhandeling, etc.

Hoe ga ik te werk?

VBA trainingen verzorg ik voor individuele leerlingen of, vanwege het specialistische karakter, in kleine groepen. Ik begin met een korte inventarisatie van de reeds aanwezige Excel kennis. Vervolgens maken we kennis met de programmeeromgeving van Excel, de VBE. Daarna kiezen we een praktijkopdracht, bij voorkeur een probleem van ‘de werkvloer’. Meteen vanaf het begin starten we met programmeren, dus niet te veel theoretische ballast maar meteen het diepe in, onder het motto ‘learning by doing’. De cursus is dus meteen een aanzet tot de eerste eigen gebouwde applicatie.

Voor wie?

De cursus is bestemd voor iedereen die al met het programma werkt maar meer uit Excel wil halen, door het automatiseren van taken of door het bouwen van Excel applicaties. Als minimale voorkennis is daarom Excel-kennis op basisniveau noodzakelijk.

Waar en wanneer?

De Excel VBA cursussen verzorg ik door heel Nederland. Dit kan als privétraining of bedrijfstraining, de lessen worden dan altijd in overleg gegeven op een tijdstip en een locatie van jouw keuze.

Cursusduur

De Excel VBA training wordt gegeven in 3 dagen van 6 uur training of 6 dagdelen van 3 uur training. Bedrijfs- of groepstrainingen kunnen in overleg afwijkende lesschema’s hebben.

Tarieven VBA training

 

Deze Exceltraining is in de vorm van privéles te volgen. Bij privéles betaal je per blok van 3 uur. De kosten hiervoor bedragen € 270,- per blok. Deze lesblokken kunnen los worden afgenomen. Je kunt zelf  bepalen hoeveel blokken je nodig hebt. De gemiddelde cursist heeft zo’n 6 lesblokken nodig.

Voor reiskosten en reistijd wordt een vergoeding in rekening gebracht wanneer de reisafstand meer dan 25 km v.v. (Alphen aan den Rijn – cursuslocatie) is. De kosten zijn dan 35 ct. per km. Ook is het mogelijk de training bij mij te volgen. Dan wordt er dus geen vergoeding voor reistijd en – kosten in rekening gebracht.

Genoemde bedragen zijn exclusief 21% BTW

Bedrijfstrainingen

Zijn er meerdere cursisten binnen uw organisatie die deze training willen volgen? Profiteer dan van de voordelige groepstarieven. Onderstaande tarieven gelden dan voor “in-house” trainingen, dus bij u op kantoor, met uw apparatuur.

De training wordt als bedrijfstraining gegeven, dus met alleen deelnemers van uw eigen organisatie.

Liever trainen buiten de deur? Externe locaties en huur apparatuur op aanvraag.

Voor reiskosten en reistijd wordt een vergoeding in rekening gebracht wanneer de reisafstand meer dan 25 km v.v. (Alphen aan den Rijn – cursuslocatie) is. De kosten zijn dan 35 ct. per km. Genoemde tarieven zijn exclusief btw.

 

Aantal personen Totaal bedrag Kosten per cursist
1 – 2 cursisten 2250 1125
3 cursisten 2610 870
4 cursisten 3100 775
5 cursisten 3500 700
6 cursisten 3810 635
7 cursisten 4200 600
8 cursisten 4600 575

Kennismaken met VBA?

Wilt je liever eerst eens uitproberen wat VBA voor je kan betekenen? Volg dan mijn Excel Macro’s workshop. Je leert dan de eerste beginselen van VBA. Dat is misschien al voldoende voor jou! 

 Onze populaire workshops…
Share This