06-45.598553 contact@hpvl.nl

Excel programmeren met VBA

Wat is VBA?

VBA (Visual Basic for Applications) is de programmeertaal (ook wel genoemd de macro-taal) van Excel. Met deze programmeertaal kunt u er voor zorgen dat allerlei ingewikkelde en tijdrovende werkzaamheden in Excel volledig automatisch uitgevoerd worden.

VBA is niet alleen de programmertaal van Excel maar van alle Microsoft Office programma’s en daarnaast ook nog van vele andere softwarepakketten.

Er is veel meer mogelijk dan u wellicht denkt. Met de programmeertaal VBA kunt u extra functionaliteit (maatwerk) aan de verschillende Officeprogramma’s toevoegen zodat Office wordt aangepast aan úw werkwijze.

Door gestructureerd te werken en efficiënt gebruik te maken van de mogelijkheden van Excel en Visual Basic for Applications (VBA) zijn met relatief geringe investeringen gigantische rendementen te behalen. Door slim gebruik gebruik te maken van de mogelijkheden binnen Excel en VBA kan veel tijd worden bespaard, kunnen fouten voorkomen worden en kunnen mensen met beperkte kennis van Excel de ingewikkeldste spreadsheets hanteren. Ook kunnen allerlei dialoogvensters aan de gebruiker van de sheet gepresenteerd worden, waardoor foutinvoer wordt beperkt of voorkomen en de sheet veel gebruiksvriendelijker wordt.

Wat leert u?

Doel van de training is de deelnemers zelfstandig programma’s te leren schrijven in Excel VBA. Deelnemers dienen minimaal te beschikken over kennis van Excel op basisniveau.

Tijdens de cursus worden o.a. de volgende onderdelen behandeld:

Macro's

 • opnemen
 • uitvoeren
 • aanpassen
 • knoppen

De visual basic editor (VBE)

 • werkbalken
 • vensters

Zelf code schrijven

 • variabelen en constanten
 • de VBA syntax
 • bereiken en selecties
 • interactie met gebruiker
 • code structuren en lussen gebruiken
 • (reageren op) gebeurtenissen
 • werken met objecten
 • eigen functies maken
 • dialoogvensters ontwerpen
 • foutafhandeling, etc.

Hoe gaan we te werk?

VBA trainingen verzorgen we voor individuele leerlingen of, vanwege het specialistische karakter, in kleine groepen. We beginnen met een korte inventarisatie van de reeds aanwezige Excel kennis. Vervolgens wordt kennis gemaakt met de programmeeromgeving van Excel, de VBE. Daarna kiezen we een praktijkopdracht, bij voorkeur een probleem van ‘de werkvloer’. Meteen vanaf het begin starten we met programmeren, dus niet te veel theoretische ballast maar meteen het diepe in, onder het motto ‘learning by doing’. De cursus is dus meteen een aanzet tot de eerste eigen gebouwde applicatie.

Voor wie?

De cursus is bestemd voor iedereen die al met het programma werkt maar meer uit Excel wil halen, door het automatiseren van taken of door het bouwen van Excel applicaties. Als minimale voorkennis is daarom Excel-kennis op basisniveau noodzakelijk.

Waar en wanneer?

De Excel VBA cursussen worden door heel Nederland verzorgd. Dit kan als bedrijfstraining, de lessen worden dan altijd in overleg gegeven op een tijdstip en een locatie van úw keuze. De andere optie is om in te schrijven op een cursus van onze trainingskalender.

Cursusduur

De Excel VBA training wordt gegeven in 3 dagen van 6 uur training. Bedrijfs- of groepstrainingen kunnen in overleg afwijkende lesschema’s hebben.

Tarieven VBA training

 

Individuele inschrijvingen

Het cursusgeld voor de klassikale 3-daagse training ‘Programmeren met Excel VBA’ bedraagt € 1295,- 

Na afloop van de cursus ontvangen de cursisten een reader om de behandelde lesstof nog eens na te kunnen lezen. De kosten hiervoor bedragen € 19,-

Genoemde tarieven zijn exclusief btw. 

Onze klassikale trainingen worden verzorgd op diverse locaties in Nederland. Bij individuele inschrijvingen wordt u in een groep geplaatst met deelnemers uit andere organisaties.

Heeft uw organisatie 2 of meer deelnemers dan is een Bedrijfstraining voordeliger.

Bedrijfstrainingen

Zijn er meerdere cursisten binnen uw organisatie die deze training willen volgen? Profiteer dan van de voordelige groepstarieven. Onderstaande tarieven gelden dan voor “in-house” trainingen, dus bij u op kantoor, met uw apparatuur.

De training wordt als bedrijfstraining gegeven, dus met alleen deelnemers van uw eigen organisatie.

Liever trainen buiten de deur? Externe locaties en huur apparatuur op aanvraag.

Voor reiskosten en reistijd wordt een vergoeding in rekening gebracht wanneer de reisafstand meer dan 25 km v.v. (Alphen aan den Rijn – cursuslocatie) is. De kosten zijn dan 35 ct. per km. Genoemde tarieven zijn exclusief btw.

 

Aantal personen Totaal bedrag Kosten per cursist
1 – 2 cursisten 2250 1125
3 cursisten 2610 870
4 cursisten 3100 775
5 cursisten 3500 700
6 cursisten 3810 635
7 cursisten 4200 600
8 cursisten 4600 575

Deze Exceltraining is in de vorm van privéles te volgen. Bij privéles betaalt u per blok van 3 uur. De kosten hiervoor bedragen € 270,- per blok. Deze lesblokken kunnen los worden afgenomen.

U kunt zelf  bepalen hoeveel blokken u nodig heeft. Deze blokken zijn bovendien vrij indeelbaar.

Voor reiskosten en reistijd wordt een vergoeding in rekening gebracht wanneer de reisafstand meer dan 25 km v.v. (Alphen aan den Rijn – cursuslocatie) is. De kosten zijn dan 35 ct. per km. 

Genoemde bedragen zijn exclusief 21% BTW

Info & aanmelden

Wilt u inschrijven voor een klassikale training, kies dan voor 1 van de ingeplande trainingen op onderstaande kalender. Wilt u een bedrijfstraining of privéles plannen of heeft u nog andere vragen neem dan contact met ons op. 

 Onze populaire workshops…

Kalender Excel VBA Training

Cursuscode
Omschrijving
Soort training
Cursusdag(en)
Lestijd(en)
Cursusperiode
Cursusplaats
Er zijn op dit moment geen cursusdagen ingepland.

Kalender Excel VBA Training

Er zijn op dit moment geen cursusdagen ingepland.
Share This